Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Hülya Koçyiğit’ten Lütfi Akad anısı

Sinemamızın 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında 'Yüzyıllık Aşk: Türkiye'de Sinema ve Seyirci İlişkisi' isimli sergiyle bir ilke imza atan İstanbul Modern; şimdi de sinemamızın kurucu yönetmenlerinden Lütfi Akad'ın filmografisinden bugüne kadar ortaya çıkmamış set fotoğrafları, orijinal senaryolar, ödüller ve afişler gibi büyük bir arşive evsahipliği yapıyor. 'Ustasız Usta: Lütfi Akad' adlı sergide dolaşırken en çok Akad filmlerinin unutulmaz ismi Hülya Koçyiğit'in köşesi ilgimi çekti. Sergiyi Koyiğit ile birlikte gezmek ve Lütfi Akad'ı ondan dinlemek benim açımdan eşsiz bir deneyim oldu.
"Lütfi Akad sizin için ne ifade ediyor?" diye sordum. Ünlü sanatçı, Akad'dan "O benim ustam; ufkumu açan, yoluma ışık tutan, yolumu çizen kişi" gibi övgü dolu sözlerle bahsetti.
Kariyerinin en önemli filmlerini Akad'la birlikte çeken Hülya Koçyiğit'e "Nasıl bir yönetmendi?" diye sordum. Beni şöyle cevapladı: "Ne istediğini çok iyi bilen bir yönetmendi. Filmin ön çalışmasını çok iyi yapardı, oyuncusuna çok değer verirdi, hikayeyi çok iyi hazırlardı; sonra da oyuncuyu özgür bırakırdı."

'TUTKU OLMALI'
Ortak pek çok unutulmaz filme imza attığı yönetmenle ilgili anılarını sordum, "Olmaz mı hiç! Onunla anılarımız saymakla bitmez" diye başladı anlatmaya: "Gökçe Çiçek' isimli filmde bir şaman kızını canlandırıyordum. Şaman dansı yapmam gereken bir sahne vardı. Ancak o sahneye hazırlanmak benim için çok zordu; çünkü hiç görmediğim başka bir dünyayı canlandırıyordum. Yönetmenin istediğini yapmak zorundaydım. Çünkü onun hayalini gerçekleştiriyordum. Her sahnem bittiğinde Lütfi Akad'a bakıp 'Oluyor mu acaba?' diye onay bekliyordum."
Hülya Koçyiğit'e "Oyuncu olmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?" diye sorduğumda "Kolay kolay tavsiye edilecek bir şey değil" diyerek önce güldü, ardından şöyle devam etti: "Oyunculuk ciddi bir özveri gerektiriyor, kalplerinde o yangını hissetmeleri lazım.
Eğer içlerinde tutku yoksa, hiçbir şey olmaz. Öncelikle sabırlı olacaklar; sonra araştıracaklar, deneyecekler, olmayacak bir daha deneyecekler. O yangın olmadan hiçbir şey yapamazlar." Bence de çok haklı; tutku olmadan hiçbir iş yapılmaz, yapılsa bile başarı getirmez.
Hülya Koçyiğit, eşsiz güzellikte bir kadın. Onun söylediklerinden etkilenmemek mümkün değil. İyi ki Türk sinemasından yolu geçmiş ve bizleri kendine hayran bırakmış.
Akad'ın filmleri mutlu sonla bitse bile insanın içinde bir burukluk, bir üzüntü bırakırdı; sergi de aynı hissi verdi. Sergi, 31 Aralık'a kadar İstanbul Modern'de sanatseverleri bekliyor. Sergide ayrıca Lütfi Akad'ın farklı dönemlerini yansıtan 10 film gösterimi de gerçekleşiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA